De geboorte van een grafisch vormgever

Als creatieve duizendpoot ben ik opgegroeid in de gezellige stad Utrecht. Mijn vader was plateelschilder (schilder van aardewerk zoals Delfts Blauw) en later offsetdrukker. Ik zag mijn vader graag aan de eettafel schetsen maken en schilderen. Zelf pakte ik dan ook potlood en papier om te gaan tekenen. De drang om te tekenen was altijd wel aanwezig. Toen ik elf jaar was en de juf op school vroeg wat ik later wilde worden wist ik het heel zeker, illustrator!

Het was voor mij een logische stap om na de Havo naar het Grafisch Lyceum in Utrecht te gaan. Ik ben nog dankbaar voor de mooie basis die ik daar heb meegekregen. We leerden handmatig werktekenen, illustreren, ontwerpen, fotografie en druktechnieken. Het was mijn passie, een hobby waar ik mijn beroep van maakte. Zelfs nu nog, na jarenlang als grafisch vormgever gewerkt te hebben, is het plezier in mijn werk nog volop aanwezig.

Van ontwerp tot drukpers

Na het Grafisch Lyceum ben ik gaan werken bij een kleine drukkerij in Loenen aan de Vecht. Wat ik zo leuk vond aan het werken daar en bij andere kleine drukkerijen waar ik gewerkt heb is dat het werk heel veelzijdig was. Zo ontving ik de klanten, adviseerde ze over het drukwerk, maakte ik de ontwerpen, de montages en de drukplaten. Om vervolgens bij de drukker te kijken hoe het ontwerp er als drukwerk uitrolde. Ik heb in die tijd talloze geboortekaartjes mogen maken en trouwkaarten. En het leuke is ze zijn allemaal anders, persoonlijk en uniek. Ik heb voor veel kleine en middelgrote bedrijven een logo en huisstijl mogen vormgeven. Als ik langs de weg mijn huisstijl op de gevel van een bedrijf zie pronken ben ik echt trots op mijn werk. Ik vind het een mooi proces, elke keer weer, om samen met mijn klanten tot een passend ontwerp te komen waarin de liefde voor mijn vak tot uiting komt.