Illustraties, Blog, Grafisch vormgever, Assen

Bloggen? … ik?

geplaatst in: Meet the maker | 8

Terwijl ik mijn illustraties laat zien aan een bevriend uitgeefster zegt ze ineens, waarom vertel jij de verhalen over je werk niet in een blog? Ik kijk haar verbaasd aan. Ik zou graag de persoon achter je werk willen leren kennen, zegt ze nieuwsgierig. Hmm… een blog… ben ik wel een blog type? Zijn er dingen die ik te vertellen heb die mensen de moeite vinden om te lezen? Het kriebelt in mijn buik bij het idee een blog te schrijven. Tegelijkertijd weet ik dat ik altijd vol zit met verhalen. Ik praat graag, vertel graag, maar verhalen over mijn werk op papier zetten heb ik nooit overwogen. Misschien ook omdat ze heel persoonlijk zijn en ze vertellen heel kwetsbaar voelt.

Het klopt dat elk ontwerp en elke tekening een mooi verhaal in zich heeft. Verhalen die mensen niet meteen zien als ze naar een beeld kijken. Ze kunnen het mooi vinden of lelijk, stijlvol of smakeloos…. Maar het verhaal blijft het verhaal en dat maakt dat het beeld precies goed is zoals het is.

Mijn eigen verhaal als grafisch vormgever begint als klein meisje. Ik kom uit een doorsnee gezin. Vader, moeder en twee broertjes.  Mijn vader is een fijne man. Hij kan moeilijk zijn emoties uitspreken en tonen zoals misschien vele mannen van zijn generatie. Een warme knuffel of “ik hou van je” heb ik nooit van hem gehad. Maar hij kan geweldig tekenen en schilderen en daar vond ik hem. Gefascineerd kon ik bij hem aan de tafel zitten en kijken hoe het potlood over het papier ging. Mijn liefde voor tekenen was geboren…

Na de Mavo, Havo, kwam ik via een omweg bij de Grafische school terecht in Utrecht. Wat een feestje! Met zoveel plezier was ik nog nooit naar school geweest. Dit was mijn weg… ik had mijn ding gevonden. Zelfs de waarschuwing van mijn vader “daar valt geen droog brood in te verdienen”  (wat overigens niet waar was) kon mij niet tegen houden. En gelukkig maar, want ook toen ik ging werken had ik zoveel plezier in wat ik deed.

Inmiddels vele jaren later… (46, gevoelsleeftijd 35) heb ik bij veel verschillende bedrijven gewerkt als grafisch vormgever/DTP-er. Mijn creatieve, nieuwsgierige, ondernemende geest is altijd op zoek naar nieuwe vormen en uitdagingen. Mijn eigen onderneming starten was daar een voorbeeld van. Het voelde als een volgende stap om te doen zodat ik de manier van werken kon integreren met mijn levensvisie. Want ook de zoektocht en bewustwording van wie ben ik op deze wereld en wat ik voor anderen kan betekenen, zijn een belangrijk deel van mijn leven.

Elke dag ben ik op zoek naar de balans en harmonie in mezelf en in contact met anderen. Dat betekent niet dat ik rozengeur en maneschijn verwacht. Voor mij mag alles ECHT zijn, Ik hou niet van nep. Ik wil ECHT voelen, ECHT leven, ECHT zijn. Zonder franjes. Het mooie, maar ook rauwe leven doorleven en ervaren. En zo wil ik ook werken… Dat zijn de verhalen achter de beelden en ontwerpen die ik graag wil vertellen. Vanuit een open hart nodig ik de mensen die bij mij komen daarvoor uit, luister ik naar hun verhaal en vertaal het naar een beeld.

Misschien ben ik geen blogger… en misschien ook wel… ik ben in ieder geval op mijn manier een verhalenverteller…

8 Antwoorden

 1. Gea

  Jaaaaa, Jolanda! Je bent een blogger! No doubt about it! ❤ Gea

 2. Natascha

  Ik hoor en zie je in elk woord jolanda! Pakkend want ik las zonder moeite het hele verhaal. Dus ga door ❤️ liefs natascha

 3. Joelca

  Yeah Jolanda mooi verteld en dit maakt nieuwsgierig?

 4. Siet

  Hoi Jolanda, Ik heb deze blog in ieder geval met plezier gelezen.

 5. Jolanda Kranenburg

  Dank je Gea! Zo leuk om te horen. 😀

 6. Jolanda Kranenburg

  Hey Joelca, leuk dat je mijn blog gelezen hebt. Vrijdag komt de volgende 😀

 7. Jolanda Kranenburg

  Hai Siet, wat leuk! Ik wist niet dat ik het in mij had. 😀

 8. Jolanda Kranenburg

  Waardevolle feedback Natas, dank je wel! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *